За Нас

Без сълзи в яслата

Сигурно сте виждали как разтревожени майки и татковци дебнат детето си зад оградата или зад някое дърво покрай яслата или детската градина.

За случайния наблюдател подобно поведение изглежда странно, дори леко неадекватно. За родителите обаче то е напълно естествено.
Много често, след като поверят детето си в ръцете на възпитателите, майките продължават да надничат зад оградата на детското заведение, за да видят дали отрочето им се чувства добре. Свикването с ясла е голяма крачка както за детето, така и за родителите.
Какво трябва да направите, за да може детето ви да пристъпи прага на детското заведение с усмивка?

Преди големия ден
Месец, преди детето да тръгне на ясла, добре е родителите да се запознаят с режима, който се спазва там – часовете за хранене, за спане, за игра. Нека мама и татко започнат да прилагат същите правила и вкъщи. Така, когато малчуганът отиде в яслата, много по-лесно ще свикне с реда – да става рано, да ляга по едно и също време, да ходи на гърне заедно с другите деца. В противен случай детето няма да се чувства комфортно в новата обстановка и най-вече от новите правила за живот в детското заведение. Един от най-сериозните проблеми, които малчуганите срещат, е промяната на режима. Ако постепенно подготвите отрочето си за това, то няма да срещне големи затруднения. Добре е още у дома да обясните на детето, че в яслата то ще може да играе, да се забавлява. Така ще създадете положителна нагласа към постъпването му там. За предпочитане е няколко дни преди първия ден заедно да посетите яслата. Така малкият палавник ще добие реална представа за това, което го очаква, ще се запознае с възпитателките и дори с някои от децата. След това обстановката няма да му е напълно чужда.

 
В началото
Първите дни в яслата са трудни както за детето, така и за родителите. Често майките оставят отрочето си само за половин ден, докато то свикне с обстановката, с връстниците и с персонала. Обикновено адаптацията трае между седмица до месец в зависимост от чувствителността на малчугана и от това доколко е бил подготвен предварително. Ако детето постоянно плаче, обикновено родителите го вземат още преди обяд. Един от основните сигнали, че то свиква с новата среда, е когато започне да яде спокойно на обяд.
Някои майки предпочитат да са до отрочето си в периода на адаптацията, за да може то по-лесно да свикне. Правилникът на яслата го разрешава, но практиката показва, че това присъствие често не помага. Обикновено детето предпочита да се гушка в мама, чувства се по-специално и не прави никакви усилия да се приобщи към останалите. Добре е, когато майката усети, че по този начин не помага, навреме да се отдръпне. Ако детето вземе за яслата любимата си играчка, ще има връзка с дома си.

 

Често страхът на родителите от яслата, от болестите, с които се заразяват децата, изиграва лоша шега и чувствителният малчуган бързо усеща това. Ако постъпването на детето ви в ясла е предстоящо, добре е да знаете, че няма от какво да се безпокоите. Болните деца не се допускат там. Сутрин при приемането на малчуганите се прави т.нар. "филтър". Сестрата, която ги посреща на вратата, преглежда гърлото, тялото на детето (за обриви) и при най-малкото съмнение го насочва за преглед при педиатъра.

 

Източник: http://www.9m-bg.com/?p=cat_inner&sub=&id=2093

 С грижа, за Вашите деца!

twitter