Полезно

kids read

Актуално

Член на БАЧУ

Член на Световната организация за предучилищно образование

Развитие на детето от 5 до 6 години

Информацията в тази тема е само ориентир за това какви умения трябва да имат децата на тази възраст. Децата се развиват с различна скорост и по различни начини.

Ако се притеснявате за развитието на вашето дете, или ако развитието на вашето дете е много по-различно от това на другите деца на същата възраст, разговаряйте с здравен специалист.

 


Социално и емоционално развитие

  • Семейството все още е център на света...в продължение на пет години. Въпреки, че те ще искат да играят с други деца и могат да създадат лесно приятелства, емоционалният им живот все още се намира вътре в дома.
  • Те влизат в контакт с различно мислене и начини на поведение в детското заведение,също така трябва да се поберат в една цяла нова система, или правила, които обикновено са много различни от тези у дома. Това може да е объркващо и изморително, така че не се изненадвайте, ако вашето пет годишно дете е прилепващо, е след детското заведение. Всяко дете отговаря на напрежението по свой собствен начин.
  • На пет години децата често играят разделени по полове.
  • Те ставао все по – независими, и в контрола на поведението си също. Аргументите за лошите настроения намаляват.
  • Започват да се разбират какво означава да се следват правила в играта, и да бъдат справедливи. На тази възраст те ще мамят, или се разстройват при загуба, или няма да искат да играят повече.
  • Пет годишните деца обичат да играят заедно. Все по - често ще питат за разрешение, преди да направят нещо, тъй като започват да научават повече за правилата, както и за това какво е правилно и грешно. На тази възраст децата могат да бъдат мотивирани, за да направят нещо. Те задават сериозни въпроси, и искат да бъдат взети на сериозно.

 С грижа, за Вашите деца!

twitter