Полезно

kids read

Актуално

Член на БАЧУ

Член на Световната организация за предучилищно образование

Кой спорт е подходящ за детето ви

Тичане, скачане, катерене по дърветата, пляскане във водата, скачане на батут… това са само част от физическите дейности, които децата обичат и които трябва да бъдат окуражавани.Но освен тях, можете да запишете вашето дете на спорт. Разбира се, трябва да се съобразявате с факта, че децата растат и костната им система продължава да се развивa.

Много родители имат желание да развиват двигателни умения у децата си или искат да споделят радостта от практикувания от тях спорт с малките членове на семейството. Но спортът при децата е много деликатна материя и е добре възрастните да подходят към това с цялата отговорност, която носят към децата си.

Най-важното е на детето да му харесва спорта, който ще практикува! Може много да искате да карате ски със сина си, но ако той го прави с нежелание или е малък за това, ефектът вместо добър може да бъде неприятен. Много е вероятно да го откажете от този или който и да е друг спорт и дори да нанесете непоправими щети на костната му система.

Следващият момент, на който трябва да се обърне внимание е дали детето ви ще тренира с треньор, който е добър професионалист и педагог. Не е никак добра идея, например, да запишете дъщеря си на детска аеробика, която се води от дете с 1-2 години по-голямо от нея. Имаше такъв курс (за радост за кратко) в един от големите спортни центрове в София. Отидете на някоя тренировка (внимавайте да не притесните детето си), говорете с него, обсъдете треньорите.
Друг важен въпрос е за коя възраст кой спорт е подходящ. Или от каква възраст можете да пробвате детето си в определен спорт. Защото за да разберете дали се справя или му допада определен вид физическо натоварване, трябва да опитате. Може би е добра идея да се консултирате с ортопед или педиатър.

 С грижа, за Вашите деца!

twitter