Полезно

kids read

Актуално

Член на БАЧУ

Член на Световната организация за предучилищно образование

Прекъсването на чужда реч

Ограничете триковете, до които детето ви прибягва, за да получи вашето не раздвоено внимание, като му предоставите различни неща за игра, които са предназначени точно за тези ситуации, когато разговаряте с друг събеседник.

Предпазване от проблема

  • Намалете продължителността на разговорите си

Детето ви има ограничена способност да забавя удовлетворението и задоволството си, така че поддържайте разговорите си кратки, когато то е наоколо, без да е потънало в дадена дейност, и чака с нетърперие вашето внимание.

  • Играйте на „телефонна” игра

Научете детето си какво имате предвид под не прекъсване, като се упражнявате с две телефончета – играчки – една за вас и една за него. Кажете му: „Ето как говоря аз по телефона, а ето как си играеш ти, докато аз говоря.” После оставете детето да се преструва, че говори по телефона, докато вие си играете с другия, без да го прекъсвате. Това му показва какво би могло да прави без да ви прекъсва. Съберете специални играчки и материали в някое чекмедже близо до телефона. Оставете го да си играе, докато сте на телефона. За да сведете до минимум желанието му да ви прекъсва докато говорите, периодично му отделяйте внимание, като му се усмихвате и му казвате колко добре си играе. Някои материали изискват наблюдение от възрастен по време на игра, така че ги предоставяйте на палавника си, само когато имате възможност да го наблюдавате внимателно. Бъдете сигурни, че телефончетата – играчки пасват на нивото на уменията му, за да не се налага да ви прекъсва с цел да му окажете помощ.

 С грижа, за Вашите деца!

twitter