Полезно

kids read

Актуално

Член на БАЧУ

Член на Световната организация за предучилищно образование

Общуването с непознати


"Не вземай бонбонки от непознати" е наставление, което милиони родители вменяват на децата си. Предупреждението е валидно, но децата трябва да се научат как точно да се държат с непознати, защото няма да сте непрекъснато с него.

 

Предпазване от проблема

  • Установете правила

Дайте възможност на детето си да знае правилата ви относно общуването му с непознати. Основно правило би могло да бъде: „Когато съм с теб, можеш да се държиш дружелюбно и да разговаряш с непознатите, но когато не съм с теб – не разговаряй с непознати. Ако някой непознат те помоли да отидеш някъде с него или се опита да ти даде нещо, кажи „не”, изтичай до най-близката къща и звънни на звънеца.”

  • Упражнявайте следването на това правило

Преструвайте се, че сте непознат и накарайте детето да следва правилата за общуване с непознати. Репетирайте няколко различни сценария, за да се убедите, че то знае как точно искате да реагира.

  • Не плашете детето

Внушаването на страх от непознати само подхранва объркване и не учи детето ви как да се държи адекватно в ситуации, когато непознати нарушат неговото пространство. Страхът само би нарушил способността му да се държи адекватно.

 С грижа, за Вашите деца!

twitter