Полезно

kids read

Актуално

Член на БАЧУ

Член на Световната организация за предучилищно образование

Придобиването на навици

Още със сграбчването на първия предмет преди навършването на първата годинка детето започва да усеща удоволствие от това да изследва нещата с цялото си тяло – от пръстите на краката до зъбките.

Естествено, то няма как автоматично да е наясно кое е извън границите на нормалното и кое – не, но до навършването на втората година вече е в състояние да прави това разграничение. Докато ограничавате приключенията на малкия си изследовател, имайте предвид баланса, който трябва да поддържате между това да го оставите да изразява нормалното и здравословно любопитство и същевременно да го учите кое поведение е и не е приемливо.

 

Предпазване от проблема

  • Направете дома си подходящ за детето

Като държите вратите затворени, достъпа към стълбите блокиран, шкафовете заключение и опасните зони оградени, ще намалите значително броя пъти, в които казвате „не” на детето си. Децата под три години са твърде заети с това да наложат своята независимост и да оставят своя диря в света, който обитават, така че не са в състояние да разберат защо не могат да отидат там, където искат. Щом установите физически граници, ще помогнете да се избегне излишната конфронтация.

  • Решете кои са допустимите граници

Преценете добре какви ще са ограниченията на детето ви и обсъждайте с него тази информация отрано и често. Кажете например: „Можеш да играеш във всекидневната или в кухнята, но не и в кабинета на татко”.

Отстранете всички ценни предмети, които не желаете да бъдат увредени

Едно-, две- или тригодишните няма да разберат разликата между скъпата и пластмасовата ваза. Играйте на сигурно, като приберете ценните вещи, докато малчуганът ви спре да докопва всичко, въпреки че е предупреден да не го прави.

  • Научете детето как и кога да влиза в зоните, в които по принцип няма право да пристъпва

Обяснете му приемливите начини да играе в т.нар. забранени зони. Например колкото повече не му позволявате да влиза в стаята или да пресича улицата, толкова повече то ще го иска и ще се мъчи да го постигне. Кажете му: „Можеш да влезеш в спалнята на мама и татко, но само заедно с мама или татко”.

 С грижа, за Вашите деца!

twitter