Полезно

kids read

Актуално

Член на БАЧУ

Член на Световната организация за предучилищно образование

Ставането от леглото през нощта

Децата под шестгодишна възраст са пословични с молбите си да им се прочете приказка, да разглеждат книжка, да бъдат целувани, да им се донесе чаша вода или мляко.

Или мама и татко да легнат в леглото им, за да ги приспиват – и всичко това късно вечер, когато отдавна трябва да са потънали в дълбок сън.

Помнете, че нуждата от пълноценен сън на детето ви е изключително важна и то вероятно иска всички тези десетина книжки и четири напитки с едничката цел да ви държи близо до себе си. Научете го, че самостоятелното му лягане ще ви отведе при него по – бързо, отколкото ако не му отделяте внимание преди заспиване.

Забележка: Ако не сте сигурни дали детето действително се нуждае от нещо или просто търси вниманието ви ( в случай че все още не може да говори и плаче, вместо просто да поиска нещо конкретно), влезте в стаята му и проверете. Ако прецените, че е „постановка”, целунете го бързо, прегърнете го (за не повече от 30 секунди) и си наложете да излезете от помещението. Кажете му твърдо, че е време за сън, а не за игра.

Педпазване от проблема

  • Обсъждайте правилата за заспиване във време, в което не трябва да спи

Наложете ограничения за това колко напитки може да изпие или колко пъти да отиде до тоалетна в периода преди да си легне. Установете тези правила в неутрално време, така че детето да е наясно какво го очаква, когато дойде време за лягане. Кажете: „Можеш да вземеш две книжки в леглото си и да изпиеш една чаша вода, а преди да те оставя да спиш ще ти разкажа две приказки”. Ако то обича да си ляга с вас или да става от леглото си и да идва във вашето, решете предварително дали правилата ви позволяват това. Единствено от родителите зависи дали искат децата им да спят в своите собствени легла.

  • Обещайте награди за следването на правилата

Накарайте детето да проумее, че ако следва наложените от вас правила и не ги нарушава, ще бъде възнаградено. Кажете му: „ Ако останеш в леглото си цяла нощ (в случай, че такова е вашето правило), на сутринта ти ще решиш коя приказка да ти прочета”. Наградите могат да включват специални закуски, разходки в парка, любими игри и всичко останало, което смятате, че му доставя удоволствие.

  • Подсилвайте идеята за самостоятелното заспиване

Напомняйте на детето си правилата, докато го слагате да спи, за да насадите в съзнанието му предишните ви разговори.

 С грижа, за Вашите деца!

twitter