Полезно

kids read

Актуално

Член на БАЧУ

Член на Световната организация за предучилищно образование

Рушенето на имущество

Децата трудно правят разлика между деструктивна и креативна игра, докато родителите не им я поставят. Така че още преди рожбата ви да е навършила годинка, теглете чертата, като й кажете (и покажете) какво може да рисува или къса.

Така ще предпазите палавия си домашен творец да не вреди несъзнателно нито на своето, нито на чуждото имущество. Непрестанно учете детето да се гордее със своите неща и да се грижи за тях, насочвайте съзидателната му енергия в подходяща посока, като например да рисува по листове, а не по тапетите, или да разглобява и изследва телефона – играчка, а не истинския ви телефон.

Предпазване от проблема

  • Предоставяйте на детето играчки, които са достатъчно здрави, за да бъдат изследвани, но не и чупени

За децата е напълно естествено да разглобяват и монтират играчките си, а покрай тях и много други предмети от домакинството, защото за тях всичко е играчка. За да стимулирате креативната им игра, ги обградете с играчки, с които може да се прави нещо ( например да натискат бутони или въртят копчета), вместо да ги обсипвате с плюшени животни.

  • Предоставяйте интересни възможности за развиване на въображението

Намерете стари дрехи и аксесоари или материали, например за папие – маше, детски гримове и др., за да стимулирате дейности, които развиват въображението. Така детето няма да насочва вниманието си към нови или ценни предмети, с които да експериментира.

  • Установете определени правила за грижа към играчките и предметите

Малките деца се разпознават стойността на вещите, нито пък имат представа как точно да си служат и да играят с тях, така че ги научете например как да използват пастелите върху книжки за оцветяване, вместо върху списания и вестници. Кажете: „Книжката ти за оцветяване е единственото нещо, върху което можеш да рисуваш с пастелите си. Никъде другаде.” Обяснете още: „Книгите не са за късане. Ако искаш да късаш нещо, ми кажи и аз ще ти дам.” Или: „Тази восъчна ябълка не може да се яде като истинските. Ако искаш да ядеш ябълка, кажи ми и аз ще ти дам една.”

  • Наблюдавайте играта на детето си и бъдете последователни

Не обърквайте детето си, като го оставяте да унищожава нещо, което не трябва. Така няма да знае какво да очаква и няма да разбере защо му се карате, когато съсипе нещо.

  • Непрестанно му напомняйте, че трябва да пази нещата си

Сведете склонността му към разрушение до минимум, като коментирате колко добре се грижи за всичко около себе си. Това ще му напомня за правилата, ще го кара да се чувства доволно от себе си и да се гордее с нещата си.

 С грижа, за Вашите деца!

twitter