Полезно

kids read

Актуално

Член на БАЧУ

Член на Световната организация за предучилищно образование

Желанието на децата да вършат нещата сами

„Аз! Аз ще го направя!” е една от най-често изричаните фрази, които родителите трябва да очакват с навършването на втората годинка на рожбата им.

Тези декларации за независимост предоставя златната възможност за мама и татко да позволят на младите си експериментатори да усъвършенстват уменията си, стига да не нарушават домашните правила.

Родителите трябва непрестанно да си припомнят крайната цел на този процес – да отгледат самоуверени и самостоятелни деца. Така че се заредете с огромна доза търпение, защото то ще ви е много необходимо, за да можете да посрещате хладнокръвно детските грешки и да намерите добър баланс между това да вършите домашната работа и необходимостта да научите децата си на най-важните житейски умения.

Предпазване от проблема

  • Не вменявайте на детето, че не може да прави нещо

Уважавайте желанието на детето да се превърне в експерт във всяка област. Бъдете сигурни, че му давате шанс да опитва да направи нещо преди самите вие да го направите за него, т.е. не подценявайте качествата, които демонстрира в момента.

  • Купувайте му дрехи, които да облича само

Купувайте например панталонки, които то лесно да сваля и да вдига, за да седне на гърнето. Добре е деколтетата на фланелките лесно да преминават през главичката, а не да се запъват на раменцата, докато се опитва да си ги сложи.

  • Подредете дрешките на достъпни места

Сортирайте дрешките и ги подредете в шкафчета с лесно отварящи се чекмеджета, които детето да достига с лекота. Така ще развиете координацията му.

  • Не допускайте да се разочарова

Опитайте се да му давате лесни задачи, които то да изпълнява без особени усилия. Например разкопчавайте копчетата на панталонките или започнете вие закопчаването с ципа на якето и го оставете да го довърши.

 С грижа, за Вашите деца!

twitter