Полезно

kids read

Актуално

Член на БАЧУ

Член на Световната организация за предучилищно образование

Не развличаме ли твърде много децата си?

Ще споделя с вас три наблюдения, които на пръв поглед са различни, но чудесно се вписват в една обща картина.

Преди известно време ми направи впечатление нещо, което ме накара да се замисля. Всичко започна със статия на Дмитрий Губин, в която се говореше за това, че ние, възрастните, когато плащаме, за да се учим, очакваме това да става интересно, ярко, заинтригуващо, а децата ни продължават да се мъчат с безплатното образование, скучното преподаване, нечитаемите учебници и безумната граматика.

Ами, да, помислих си аз, и започнах да се страхувам, че и моето дете така ще се тормози. Но в първи клас попаднахме в едно прогресивно училище и на млада, енергична учителка, която непрекъснато ни изумяваше с оригиналните си идеи, разработки и всевъзможни програми и учебни проекти. Децата отиваха на училище тичешком, играейки, се научиха да пишат, да четат, да смятат. Човек да се отпусне и да се наслаждава! Но ние, майките, сме си леко невротични и не можем така. Започнах да разсъждавам доколко такава мотивация е свързана с учебния процес и какво ще правим, когато ученето – а това рано или късно ще се случи – си стане просто учене и престане да е игра.

Прочети още...

Как да реагираме на детската агресия

Хапането, удрянето и скубането са нещо съвсем нормално при децата, които още не са започнали да говорят. Когато детето се държи така, то се опитва да ти каже, че нещо го притеснява и това е единственият начин, по който може да го демонстрира.

Прочети още...

Ателие в група "Лъвчета"


Как се прави снежен човек от пластилин...Децата от групата на "Лъвчетата" вече умеят това.
Повече снимки от ателието разгледайте на нашата фейсбук страница, ето тук.

Какво да правите, когато малкото дете не иска да яде?

Ето няколко съвета, ако Вашето 2-3 годишно дете не иска да яде:

Прочети още...

Как да изберем подходящ подарък за детето

За нас - големите изборът на подарък никак не е лесна работа. На какво ще се зарадва един малчуган?

Прочети още...

5 неща, които не трябва да казваме на децата си

Не е тайна, че родителите трябва да сме много внимателни в общуването си с децата. Това, което им казваме и начинът, по който го правим е от голямо значение. И освен думите, като начин да кажем на детето какво искаме от него, имат голямо значение за връзката родител-дете в дългосрочен план. И понякога, особено, когато сме ядосани или под напрежение, някои прости изрази, които използваме, може да причинят по-големи щети, от колкото си представяме.

Прочети още...

 С грижа, за Вашите деца!

twitter